CHOLESTEROL

Niekedy sa laicky nazýva " ŽLČOVÝ TUK " , čiže patrí medzi látky tukového  charakteru. Obsah  cholesterolu sa  nebezpečne zvyšuje  hlavne vtedy ,  ak zjeme jedlá  s obsahom tukov  a zapíjame to  alkoholom, po ktorom  sa cholesterol  veľmi dobre vstrebáva./ Ale  kvalitný alkohol v malých dávkach (52%slivovica) zvyšuje ochrannú  zložku HDL-(High Density Lipoprotein -potrebný  cholesterol.) Normálny obsah cholesterolu v krvi je medzi  170-270 mg na 100 ml. Jeho hladina sa zvyšuje pri poruchách látkovej  výmeny , pri hormonálnych poruchách zvlášť v oblasti pohlavných žliaz a taktiež, keď človek žije pod trvalým stresom. Prebytočný cholesterol odvádza  sa žlčou do stolice.

 Naše telo za  deň vytvorí až  1-liter žlči, ktorý  obsahuje väčším podielom

cholesterol. Kyseliny a lecitin udržujú  v žlčníku žlč v tekutom stave a práve cholesterol zhušťuje koncentráciu  žlči. Cholesterol sa v črevách viaže na vlákninu a preto  je veľmi potrebné, aby človek prijímal potravu  bohatú na  vlákniny, aby  cholesterol sa  na vlákninu  viazal a odchádzal stolicou.

 Najbohatší obsah cholesterolu v potravinách je vo vnútornostiach, mozočku,  vajcových žĺtkoch,  bravčovom a  hovädzom mäse,  rybej pečeni, vo všetkých živočíšnych  tukov, másle, mlieku, sýrov.  Pri regulácii cholesterolu sa doporučuje  vynechať zo stravy aj rafinovaný  cukor a výrobky z neho, bielu múku, prevarenú kávu, coca-colu, čierny čaj,

 POZNÁMKA :   Hladina cholesterolu  podľa mnohých inštitúcií doporučována- je nerealistická a pre väčšinu ľudí je nemožné ju trvale udržiavať na predpísanej úrovni.

Sú dva typy  cholesterolu  (LDL a HDL) a majú  svoju úlohu pri tvorbe hormónov, činnosť mozgu, pečene atd. Nemali  by sa brať lieky znižujúce cholesterol,  ak nie  je jeho  hladina v  krvi nad  6,25 mmol/l    sa brať zreteľ na dedičnosť, choroby  v rodine a náchynosť pacienta  na ochorenie angíny pectoris, arteriosklerózu.  V tedy užívať.( Presnosť merania závisí aj  na vybavení laboratórií a musí sa brať zreteľ na pomer HDL a LDL. Pri priaznivom pomere môže byť aj vyššia úroveň cholesterolu v krvi.) LDL  je škodlivá frakcia, HDL je ochranná frakcia.( Napr. pri znížení HDL sa môže poškodiť pečeň, cievy atd.

Dať si  pozor na prísnu  vegetariánsku diétu, alebo  hladovanie, ktoré v tele pri metabolizme zvyšuje vysokú hladinu cholesterolu.

 CHOELESTEROL  ZNIŽUJÚ  :

 - CESNAK a CIBUĽA-  znižujú aj krvný tlak, zlepšujú prietok krvi RYBÍ OLEJ, SOJOVÝ, OLIVOVÝ ,SLNEČNICOVÝ OLEJ  (oleje iba EXTRA VIRGIN –panenský lisované za studena ) , ARTIČOK (CYNARA SCOLYMUS) - znižujú cholesterol, podporujú tvorbu žlča, výborné na trávenie  

- BROKOLICA , CHREN    + C - vitamín (KYSELINA ASKORBOVÁ L.) + vitamín E (TEKOFEROL)

- LECITIN - výborný na odvádzanie cholesterolu zo žlče. Je k dostaniu  v každej lekárne.

- RYBY - losos , makrely , sardinky , tuňák,/ obsah omega 3 /

- KURČATÁ - ale bez kože

- Jesť pravidelne  pšeničné, alebo ovsené otruby, alebo aspoň ovsené vločky pravidelne.  Majú najviac vláknin, ktoré znižujú hladinu krvného cholesterolu. Môžu sa podávať s jogurtom a medom, kefírom a s medom atd. Doporučuje sa pred použitím otrúb ich tepelne spracovať. Napr. 1/4 hodinovým pražením pri 900C farba otrúb musí byť zlatožltá, nesmie sa to pripáliť.

 - Náhradou môže byť jedávanie ovsených vločiek.

- Jedávať dostatočné  množstvo zeleniny a  ovocia. Výborné sú  jablká, banány, figy, slivky, ďatle.

- Čierne huby ŠITAKE používané v čínskej a japonskej kuchyni, obsahujú látku eritadenin  znižuje množstvo cholesterolu v krvnom obehu. CCA o 12 %.

- Hladinu cholesterolu znižujú papriky CHILI a to jej zložka CAPSAICIN. Čím je paprička pálivejšia, tým má viac capsaicinu.

 - Ak je  dlhodobejší problém znížiť hladinu  cholesterolu pri diete za obdobie 6-tich mesiacoch  , doporučuje sa užívať PSYLIUM, čo je koncentrovaná forma rozpustnej vlákniny,  ktoré sa nachádzajú v preháňadlach METAMUCIL ,  KONSUL - nemá vedľajšie účinky.  3x jedna čajová lyžička denne s dietou môže znížiť cholesterol až o 35 %.

 - Cholesterol znižuje aj podávanie  NIACINU - KYSELINA NIKOTÍNOVÁ "B3"

vitamín " PP ". V strave sa  nachádza najmä v rybe tuňáka, potom v moriakovi, v semenách slnečníc, v  arašídoch, v čiernom pečive a chlebe, fazuliach, hrachu  a najviac v pivnom  droždí. Podávaný čistý preparát

- NIACINU má výborný  účinok k prevencií, ale tiež  vedľajšie účinky ako závrate, návaly krvi do hlavy, pálenie a svrbenie kože, pretože rozširuje cievy.  Pri užívaní niacinu  zákaz pitia alkoholu.  Ďalej zvyšuje hladinu cukru v krvi a nesmie sa užívať pri diabetu.

 Liek : „CHOLESTYRAMIN“ (QUESTRAN,LIPANTHYL,COLESTID) , ktoré sú vyrobené z pryskyrice, pôsobia tak, že viažu  žlčové kyseliny bohaté na cholesterol v čreve,  preto nie sú vstrebávané a  odchádzajú stolicou. Pečeň

je nutená odčerpávať cholesterol z krvného obehu . Hladina cholesterolu takto poklesne až o 20 %.

Jedným z veľmi úspešných liekov  je lovastatin / MEVACOR/

nemá vedľajšie  účinky.Tlmí tvorbu cholesterolu  priamo v pečeni.Musia

sa sledovať pečeňové funkcie.

 ČAJE :

ROZRAZIL  LEKÁRSKÝ / VERONICA OFFICINALIS L./, alebo

ROZRAZIL POTOČNÝ / VERONICA BECCABUNGA L./ -

 a./ 2-3  minúty varený odvar . 1- poliev lyžica na 2 dcl vody. Maximálna denná dávka 1/2 litra nálevu za deň.

b./  Dve polievkové  lyžičky drogy  zaliať najlepšie  večer 1/4 litrom vlažnej vody a necháme 8 hodín pôsobiť. Precedíme do inej nádoby a nalejeme zase 1/4 litra vody a  uvedieme do varu. /cca 2-3min./ Prikryté necháme vychladnúť. Spolu to zmiešame  s macerátom ,ktorý sme preleje predtým do inej nádoby a pijeme 3x denne.

 Stará rada babičiek len pre dospelých : do 2dcl pohára si dať 0,5cl- 52% pravej domácej slivovice, do toho vymačkať 1-strúčik cesnaku a vymačkať polku citróna, potom do toho priliať pol deci olivivého oleja len virgin extra. Pomiešať a vypiť pred jedlom, keď nejdeme do práce a neriadime auto. Podľa možnosti 2x denne vždy pol hodiny pred jedlom. Deťom sa vynechá slivovica