HRUBÉ ČREVO

 Hrubé črevo je trubica dlhá asi jeden a pol metra. Nachádza sa na spodnej časti brucha a posledná časť tráviacej sústavy.

Hlavná funkcia: vylučuje vedľajšie produkty trávenia (stolicou) a svojimi stenami pohlcuje vodu a vitamíny rozpustné vo vode. Prvá polovica tela trubice absorbuje vlhkosť z odpadových produktov, druhá polovica funguje ako miesto uschovania stolice., než je sa vylúči.

Zbytky strávenej potravy sa vyprázdni z tenkého čreva do hrubého v tekutej kaše peristaltikou. Hrubé črevo je rozdelené do troch úsekov: Vzostupné hrubé črevo, priečne hrubé črevo, zostupné hrubé črevo. Vzostupné hrubé črevo sa tiahne na pravej strane brucha snerom navrch až k bodu blízko pečene. Odtiaľ putuje cez brucho až k bodu na ľavej strane blízko sleziny. Potom putuje na ľavej strane tela dole, obracia sa ku stredu tela a stáva sa konečníkom.  Vždy keď sa masíruje hrubé črevo, by sa mal dodržiavať tento prirodzený smer v smere hodinových ručičiek. K hrubému črevu patrí aj slepé črevo, ktoré sa považuje za bezvýznamné. Činská medicína považoavla slepé črevo za mimoriadne dôležitý pre imunitný systém, pretože vylučuje tekutinu, ktorej substancia pôsobí proti baktériam, hubám, vírom a tiež prispieva k tomu, aby bol odpadový materiál scjhopný kĺzať a nebránil v ceste k vylúčeniu. Medzi tenkým črevom a hrubým črevom s anachádza takzv. ileocekálna chlopeň (slizničná riasa).

 Fyzické symptomy :

Zácpa, hnačky, nafuknutie, plynatosť, silne páchnucé výkaly. Bolesti v spodnej časti brucha, Opuchnuté hrubé črevo, stráta brušného napätia –slabá peristaltika, telesný pach, pach chodidiel, špatný dych, zápal slepého čreva, hemoroidy, slabá pamäť, kožné problémy, mastná koža, akné, melancholia, pesimizmus, cynické chovanie.

 Hrubé črevo bez prestávky prijíma potravu, transportuje a vymiešuje. Pôsobí bezprostredne na svoj partnerský orgán –pľúca. Dostane sa ak hrubé črevo z rovnováhy, trpí tým celé telo. Môžu sa tvoriť odpadové toxíny, ktoré sa v tele hromadia, zhrubne koža a v tele vznikne sklon k bolestiam a potiažam. Symptomy ako zácpa, hnačky, plynatosť, alebo bolesti v spodnej časti brucha sú zretelné znamenia. Medzi telesným pachom a jedovatými látkami v tejto časti čriev existuje úzky vzťah. Aj ľudia, ktorí sa dokonale umývajú, nedokážu prekonať telesný pach a pach chodidiel. To je väčšinou znamením šoatnej funkcie hrubého čreva. K plynatosti dochádza keď jeden, alebo viac tráviacich orgánov ako žlčník, pečeň, žaludok, tenké črevo, alebo pankreas nedodávajú dostatok tráviacich štiav. 

 Orgánové hodiny : 05:00-07:00

Vrchol činnosti hrubého čreva. Najvhodnejšia doba pre vyprázdňovanie organizmu. Je potrebné vyhýbať sa stresu a psychickej záťaži a zvýšiť príjem tekutín (čaje) Je to ideálny čas na vylučovanie. Ľudia, ktorí majú s vylučovaním problémy, by mali najneskôr vstať o 6.00 hodine, aby sa do 7. 00 hodiny vyprázdnili Môžu si zacvičiť . Existuje literatúra o orgánových cvikoch, ktoré sú zaradené ku každej hodine. Je vhodné nalačno vypiť plný pohár teplej vody, môže byť v nej aj pár kvapiek citróna na likvidáciu kvasiniek v tráviacom trakte. Príjem tekutín poobede a hlavne večer je už veľká záťaž na obličky. Chorí ľudia sa v tom čase cítia najhoršie.

 

Rady pre výživu :

Najdôležitejšie potraviny pre vyčistení hrubého čreva sú zelenina a vlákniny. V zakrivených kľučkách, kĺkoch hrubého čreva sa môžu usadzovať odpadové látky a tvoriť kapsy, v ktorých prosievajú baktérie. Fast food a rafinované potraviny a umelé hrubému črevu nepôsobia dobre. Pre hrubé črevo je dobrá potravina bohatá na vodu najmä so zásaditou pH. Rovnováha kyselín k zásaditým látkam by mala byť v pomeru 20 ku 80. Zelenina je výborný dodavateľ zásad. Výnimkou su zemiaky, paradajky, lilkovitá zelenina, feferónky ,tabák. Ak osoby neznášajú jedlá bohaté na kyseliny, by sa mali vyhýbať i citrusovým plodom mimo citrónov.Ideálna strava na zlepšenie funkčnosti hrubého čreva je surová zelenina a ovocie a to pomaly a mierne. Predovšetkým ovocie a med dokážu uviesť do chodu zvlášť agresívny proces čistenia. Aj niektoré druhy zeleniny majú túto vlastnosť a preto by sme na začiatku diety na hrubé črevo len zmierou jesť cibulu, pór, pažitku, pastrňák.

Pre mnohých nie je najlepšie začať naraz s takouto čistiacou dietou, pretože môže telo priviesť do šokového stavu. Jedovaté látky sú v tele nazhromaždené v hlbokých orgánoch ako je pečeň, obličky. Keď siahneme k extérnej diete so surovými potravinami,  dostanú sa odtiaľ jedovaté látky do povrchového vylučovacieho systému, do útrob kože a lymfatického systému. V takomto prípade môže to vyvolať liečebnú krízu. Podľa čínskej medicíny surová strava oslabuje slezinu.To vyvolá v tele sklon ku chladu a vlhku. Dochádza ku symptomom hromadeniu tekutín , vlhkým dlaniam, plynatosti, riedkej stolici. Ideálne je zahrievacie korenie ako je zázvor a škorica.

  1. Fazuĺa aduki, fermentované sójové boby, karfiol, celer, čínska kapusta, kukurica, uhorky, fíky, med, hlávkový šalát, žlté sójové boby, cibula
  2. Jesť viac obilia, rýžu, proso (nevytvára hlien a neobsahuje lepek), Musí byť správne pripravené, inač je ťažko straviteľné. (namočiť proso cez noc, dobre prepláchnuť a potom 10min. mierne variť a nesmie byť príliš husté.)
  3. Vhýbať sa pšeničným klíčkam, pretože môžu poškrábať sliznicu hrubého čreva. Pšeničné klíčky obsahujú vysoký podiel fytokyseliny, ktorá viaže minerály ako vápnik a horčík. Môže byť narušený aj príjem zinku a železa.
  4. Jesť viac zeleniny, buď dusenú, potom zeleninové polievky,
  5. Avokáda a klíčky všetkého druhu,
  6. Mlieko a mliekárenské výrobky nepatria za veľmi priaznivé pre hrubé črevo. Môžeme jogurt, acidofilne mlieka, ktoré kvôli priaznivým baktériam sú ideálne pre hrubé črevo.
  7. Granátové jablká môžu hrubé črevo dráždiť a mali by sme sa im vyhýbať. Pokiaľ trpíte divertikulitídou (Divertikuly sú malé vydutiny, ktoré sa vytvárajú na oslabenom úseku hrubého čreva, zvyčajne v oblasti esovitej kľučky a zostupnej časti hrubého čreva. Ich prítomnosť na čreve sa odborne nazýva divertikulóza. Do 40. roku života sa divertikuly vyskytujú zriedkavo. Percento výskytu stúpa s vekom a po 80. roku ich má takmer každý človek.) a pri tejto diagnóze by sme nemali jesť orechy.
  8. Kakao, čierny čaj, káva s obsahom kofeínu (môže viesť k žalúdočným obtiažom až k vredovej poruche). Aromatické oleje v káve môžu vyvolať hnačky. Čaj, káva, čokoláda, chladené nealkoholické nápoje a alkohol sú diuretiká, močopudné prostriedky, odstraňujú z tela tekutiny a tým minerály a spôsobujú dehydrátaciu.
  9. Znečistenie vzduchum fajčenie, ústredné kúrenie a časté cestovanie spôsobuje dehydrátaciu. V chladnejších mesiacoch by sme mali radšej piť teplú vodu.
  10. Ak trpíte zácpou, treba jesť živočíšnu bielkovinu –mäso, kurčatá len v primeranom množstve, pretože tieto produkty mäsa veľmi spomaľujú peristaltiku čriev. Hlavné chody by mali byť zelenina , rýža a mäso vždy so zeleninovou prílohou.
  11. Sójové boby vytvárajú v tele hlien a preto boby jesť len s mierou. Ak ich necháme vyklíčiť, strácajú hlienotvornosť.

 Liečivé byliny a korenie:

 1.      Bazalka pomáha proti zácpe

2.      Zázvor, čierne korenie, muškátový oriešok, česnak, horčica, reďkovky sú liečivé pre prvok kov –pre hrubé črevo

3.      ľanové semiačka sú výborné, pretožedodávajú nielen eseciálne mastné kyseliny, ale výborný pre vyprázdňovanie., hojí zapálené steny čreva

4.      Šťava z aloe vera čistí, hojí a ukľudňuje črevo. Ináč dosť chladí, mohli by sa kombinovať so zahrievacimi koreninami.

5.      Fenykel upravuje tráviacu sústavu, povzbudzuje energiu v hrubom čreve a tak pôsobí proti nafuknutiu, plynatosti,Uvoľňuje krče.

 Telesné cvičenie :

Časté polehovanie môže poškodiť meridiány pľúc a hrubého čreva a tým poškodiť vymiešovanie a dýchanie. Aby sme tomu zabránili, musíme masítovať akupresúrne body IC4IC11.Pritom robíme hlboké nádychy a výdychy pre uvoľnenie napätia. Pretože partnerským orgánom hrubého čreva sú pľúca, pôsobí hlboké dýchanie dobre aj na vnútornosti, hlavne na hrubé črevo.

Zóna vegetatívnej nervovej oblasti Hrubého čreva na chrbtici je stavec v bedrovej časti (lumbálnej) - L1

 Akupresúra :

IC4 – (bod na sto chorôb).Leží medzi palcom a ukazováčkom. Je najdôležitejší bod Hrubého čreva, ktorý nesmie byť ošetrovaný tehotným ženám. Môže telo zbaviť jedov, uvoľňuje zácpu a zlepšuje funkciu hrubého čreva. Aj farba tváre ožije. Môžeme zmierniť čelné bolesti hlavy, migrény, bolesti ramien, bolesti zubov.

 IC11- tento bod lokalizujeme pri ohnutom lakti a pod záhybom ucitíme pred kosťou malú priehlbinku. Tento bod je liečivý pri zácpach, lenivosti čreva, Podporí farbu tváre. pri vysokých horúčkach a pri alergických zápaloch

 Reflexológia :

Hrubé črevo je komplikovaná reflexná zóna. Musíme začať s masážou na pravom chodidle pravej nohy na ileocekálnej chlopni (spojenie tenkého a hrubého čreva. , potom na vzostupnom hrubom čreve až do olovici priečneho čreva a potom prejdeme k ľavému chodidlu stale rovno pozdĺž priečneho čreva až sa dostaneme k zostupnému hrubému črevu a ku konečníku. Masírujeme maličkými krúžovymi pohybmi a dbáme na obzvlášť tvrdé miesta. Ak sme na konci, môžeme sa vrátiť k problémovým miestam. A znova ich masírujeme.

 MASÁŽE :

Odstraňuje niektoré špatné usadeniny, ktoré sa vytvorili behom rokov.

Postup masáže:

  1. Položiť ruku pod slezinu na ľavú stranu tela. Zápästím jemne kĺžeme cez hrubé črevo a snažíme sa zacítiť hrudky, alebo plynatosť. Pokračujeme dole na vnútornej strane bedrovej kosti a potom pomaly tiahnite smerom ku lonovej kosti.(kostrči). Toto previesť 3x
  2. Potom začneme v blízkosti pečene na pravej strane tela k ľavej strane a sledujeme zostupnú časť hrubého čreva. Tiež urobíme  masáž takto 3x
  3. potom začneme u najnižšej časti vzostupného hrubého čreva (u ileocekalnej chlopni) na vnútornej strane bedernej kosti.Kĺžeme zápästím 3x smerom k pečeni.
  4. Sledujeme priebeh hrubého čreva od najnižšieho boduvzostupného H.čreva ku oblasti pečene, potom pokračujeme k oblasti sleziny a nakoniec dole ku bedernej kosti a ku konečníku. Tiež 3x
  5. Masírujeme celé hrubé črevo postupne ako v bode 4.krúživými pohybmi prstov v smere hodinových ručičiek, kde obzvlášť pôsobíme na stvrdlé miesta, ke´d ich budeme masírovať v malých krhoch až sa zatvrdlosť zmení. Zácpy sa tak uvoľnia.

 Po takejto masáži sa stoica sfarbí na tmavšiu farbu než obvykle. To znamená, že sa uvoľnili staré odpadové látky, ktoré sa usadili na stenách hrubého čreva. Pokiaĺ by s objavila krv, treba ihneď navštíviť lekára.

Existuje zvášnta zóna, ktorá sa výborne hodí na masáž aj keď je niekedy bolestivá. Sval Fascia lata (sval obopínajúci kosť bederného kĺbu nohy dole pozdlž vonkajšej strany stehna ku kolenám) Tento sval je spojený s hrubým črevom, pri masírovaní olejom veĺmi pomáha hrubému črevu.

Kartáčová masáž :

Pošetrenie kože je výborná metóda ako s azbaviť jedov. odporíme tým aj lymfatický systém. Prevádza sa na suchej koži asi 3 min. Pred každoým kúpeľom, alebo sprchovaním.

  1. Kartáčujeme spodnú aj vrchnú stranu chodidiel kartáčom s dlhou násadou. Od chodidiel smerom hore až po zadok na obidvoch nohách.zvlášť sa sústrediť na stehna a zadok
  2. Natiahnuť jednu ruku nad hlavu a kartáčovať celú ruku smerom hore od prstvov dole až k podpažnej jamke. Samozrejme obe ruky rovnako.
  3. Potom trup. Kartáčovať smerom od hora z prava doľava k srdci. A potom k podpažnej jamke, kde je uzlina axyli. Tu pred karetáčovaním vyprázdniť prstom krúživým pohybom.
  4. V oblasti hrudi , kartáčovať vždy smerom k podpažným jamkám k axyle. ,ktorá je pred masážou vyprázdnená. Citlivé zóny sa ošetrujú opatrne.
  5. V oblasti brucha podobne ako je v popise masáť hrubého čreva v kapitole vyššie.

 Koža tým zosíli a pomôže sa lymfatickému systému zbaviť sa toxínov. Takto sa telo čistí a toxíny sa vylúčia aj hrubým črevom. Po krátkom opakovanej masáži kartáčom sa môžu v stoli objaviť hlieny.

Upozornenie: Telo vyviniebehom času „homeopatický odpor proti kartáčovaniu“. Takže prestane reagovať na vylučovanie toxínocv a hlienov. Aby sa tomu zabránilo, mali by sme takúto masáž uskutočňovať každý deň 1x, lepšie 2x počas troch mesiacov. Potom len 2x týždenne. Zvlášť priaznivo pôsobí po masáži sa osprchovať po teplej vode studenou ako záver sprchovania. Rozšíri a napne krvné cievy a oživý pohyb mieznej lymfatickej tekutiny.

Odstránenie patogénnych mikroorganizmov a parazitov z hrubého čreva :

 Škrupina z čierneho orecha, palina pravá, cesnak, tekvicové semená, papraď samčia koreň, drvina z klinčekov, výťažky z grapefruidových semien, koreň kurkumy. Hotový výrobok je Paranil Anti-parazita z Colonix