PEČEŇ

  Pečeň leží na ľavej strane tela pod bránicou a pravými pľúcami.Pečeň váži jeden a pol kilogramov, sfarbená hnedočervene a má dva laloky.   Pravý lalok je 6x väčší ako ľavý. Tento dôležitý orgán plní cez 500 rôznych funkcií a dokáže za priaznivých okolností regenerovať svoju vlastnú tkáň. Pokiaľ sa človeku odstrání 90% pečene, zbytok znova vytvorí celý orgán. Pečeň hromadí veĺké mnžstvo krvi, v ktorej sú obsiahnuté minerály, vitamíny, cukry a iné živiny. Keď sme v kĺude, bez stresu, pretečie lalokmi pečene každú minútu 1,5 litra krvi.Všetka krv zo žaludku a vnútorností pretečie pečeňou. Slezina ,tak i pečeň sú dôležité ako zásobník pre krv. V tele a podľa potreby túto krv odovzdáva telu.

Pečeň absorbuje a ukladá tuky, uhlohydráty, bielkoviny z našej potravy, ktoré potom premení na energiu alebo ukladá zásobu tuku do tukových tkáni. Pečeň podporuje telo v prípade potreby energie. To sa deje tak, že premení uskladnnený glykogén v jednoduchý cukor glukózu, ktorú odovzdá do krvného obehu. Bielkoviny sú v pečeni štiepené na menšie zložky na aminokyseliny. Pečeň vyrába žlč, ktorú odovzdá žlčníku. Žlč cez žlčovody ak je potrebné prejdú do tenkého čreva, kde podporí trávvenie tuku a v hrubom čreve napomáha peristaltike čriev. Pri nedostatočnom vyplavovaní žlče môže dôjsť k zácpe a tráviacim problémom. Jeden z najdôležitejších funkcií pečene je odstraňovanie toxínov z tela, čístí telo od chemikálií, drog, alkoholu. Ak je toxické zaťaženie dosť veľké, môžu byť poškodené rôzne funkcie pečene, čo môže viesť k rôznym symptomom ako je alergická reakcia. Typické ochorenia pečene je ciroza pečene a dna. Ak sa niekomu tvoria modriny, tiež to môže byť spôsobené slabšou funkciou pečene. 

Fyzické symptomy:

Je nevoľnosť, problémy so žlčou a tým so zácpami, migréna, Prejavy poškodenia pečene sú: poruchy rovnováhy, pohyblivosti, koordinácie pohybov, kŕčové bolesti, opuchy, napätie a kŕče v svaloch a celková disharmónia organizmu. Lekári vravia, že pacienti sa takisto sťažujú na podráždenosť, prchkosť, bolesti uší, očí, na bolesti pod rebrami, v podbrušku a v trieslách, napína ich na zvracanie, majú nepríjemnú horkú chuť v ústach, zle im rastú nechty. Rovnako je sprievodným znakom únava, ktorá prichádza v rôznej intenzite aj po vyliečení žltačky, mononukleózy,boreliózy,môže naďalej pretrvávať. Ďalej to je plynatosť a opuch brucha, premenštruačný syndróm citlivosť prs, nepravidelná a bolestivá menštruácia, Rozmazané nejasne videnie, Vnímanie bodov alebo škvŕn v zornom poli. Stunuté svalstvo v šiji a ramenách, v celom tele. Treba si zapamätať, že pečeň vykazuje maximálnu aktivitu vo februári a marci (to je tá známa jarná únava). V dennom biorytme pracuje pečeň úplne naplno medzi 1. až 3. hodinou rannou (preto ju v tomto čase nezaťažujte jedlom a alkoholom. Ani na Silvestra!). V týchto hodinách sa zvyšuje účinnosť liečebného pôsobenia, ale aj zdravotných problémov. Poruchy pečene väčšinou cítime v strednej časti chrbáta.

 Pečeň riadi pomocou, krvi aj šľachy. Pri zlej činnosti pečene sa šľachy stávajú opotrebovanými, čo pôsobí aj na prácu končatín a opotrebúvanie kĺbov. Ak v noci škrípete zubami, máte lámavé nepekné nechty a problémy so zrakom (suché oči, nejasný zrak, červené opuchnuté oči), mali by ste si dať vyšetriť pečeň.

Vakcína, účinná proti hepatitíde C v súčasnosti neexistuje.

Dĺžka liečby, ale aj pravdepodobnosť jej úspechu závisí od typu vírusu, ktorým je pacient infikovaný a od toho, koľko vírusových častíc sa v organizme nachádza a ako dlho už má pacient vírus v tele, závisí aj od veku pacienta a prístupu k liečbe. Odborníci dnes vedia pomerne presne predpovedať pravdepodobnosť úspešnosti liečby u jednotlivých pacientov, pričom niektorí majú až 90-percentnú šancu na úplné vyliečenie. Účinne sa môžu liečiť všetci pacienti, ktorí splnia liečebné kritériá.

Pri liečbe akútnej formy sa odporúča pokoj na lôžku a racionálna strava. Súčasťou liečby je aj užívanie vitamínov a látok chrániacich pečeň. Veľmi dobré a účinné je podávanie vitamínu A a zinku.

Orgánové hodiny : 01:00-03:00

Začína pracovať pečeň. V tejto dobe nastáva útlum (najnižšie okysličenie mozgu), je potreb-né byť opatrný najmä pri činnosti vyžadujúcej zvýšenú opatrnosť. Nastáva útlm mentálnej výkonnosti a v tejto dobe sa zvyčajne budievajú aj žlčnikári. Neodporúča sa konzumácia ťažkých a mastných jedál alebo pitie alkoholu.. Teórie študentov, že sa budú učiť v noci, nie sú dobré, idú proti vlastnému biologickému rytmu. Platí to aj pre vodičov, ktorí šoférujú o polnoci, vtedy je mozog veľmi utlmený a môže nastať mikrospánok, ktorý spôsobí nehodu, úraz.

 RADA PRE VÝŽIVU :

 Na začiatku jara jesť len teplé jedlá ako dusenú zeleninu, horčičné listy, listy redkvičiek, žeruchu, redkvičky, špenát a šťavel. Výborný je zelený šalát s púpaovými mladými lístočkami pokapané citrónom a olivovým olejom Virgin Extra.

  1. Celozrné produkty, čerstvá zelenina, fazula, ryby v oleji,
  2. Sezamové semiačka ( pre veľký obsah bielkovín, B-vit, vit E.)
  3. Čakanka, môžeme si robiť kávu s koreňa čakanky pod názvom Cigoria. Prospieva aj žlčníku a doporučuje sa pri hepatitíde, ktorá je spojená so žltým sfarbením kože.
  4. Jahody, povzbudzujú pečeň a ľadviny
  5. Artyčoky, chren, bobuloviny, kapusta, mrkva, celer, púpava, fenykel, cesnak, pór, pertržel, červená repa, cibuľa, olivy, citrón, pohanka, proso, nelúpaná rýža, slnečnicové semiačka, ryby v oleji,
  6. Veĺmi účinný, pritom veľmi jednoduchý lacný recept je nápoj z 1/4 litra horúcej vody a jednej lyžice jablčného octa.Vhodnejšia je aj citronová šťáva

 Je treba :    zdržanlivosť v alkohole, nasýtených mastných kyselín v syre, smotane, vajciach, v tučnom mäse, tukoch, čokoláde, kávy, pomarančov, hrušiek, vajec, burských oriešok, sušenom ovocí predávaných v obchodch, ktoré boli chemicky ošetrené (nie domácich), všetkých chemických potravinových prísad a rafinovaných pochutín ako cukru (sladiť medom)

 Veľmi jednoduchým postupom pre posílenie a regeneráciu pečene je podávanie krup: Krúpy (veľkosti 10) môžu slúžit ako samostat­né jedlo, príloha k mäsu, s mliekom ako "krupoto" apod. Musíme dodžiať tieto zásady:

a)    30 dní denne podávať krupy vždy teplé, ohrievané.

b)    Krupy sa musia večer namočit a druhý deň 1 hodinu variť, Medzitým niekoľko krát ich treba prepláchnuť..

c)    Za dobu liečby se má denne spotrebovať asi 1 kilogram krup.

 Je to prastarý recept našich babiček a prababiček a llieči spoľahlivo nielen pečeň, ale aj žlčník, upravuje pečeňové hodnoty a funkciu žalúdka a a čriev.

 Rovnako veľmi jednoduchý je postup s použitím čiernej ríbezle: Polievkovú lyžícu koreňa čierného ríbezlu, čerstvého alebo suše­ného, povaríme 3-5 minut v 0,25 l vody. Do odvaru môžeme pri­dať polievkovú lyžícu listu čierného ríbezlu a necháme 10-15 min.  vyluhovať (pridanie listu nie je podmienkou). Podáváme 3krát denne, a to polovinu dávky pred a polovinu dávky po jedle.

Tzv. "vyčistenie krvi" v pečeni -  je vynikajúca šťáva z ďateliny lúčnej. List rastliny (hlavička ma nasladlú chuť) keď je v kvete vylisujeme, zmiešame s 20% liehom a užíváme. Kto trpí cirózou pečene, sa na veľmi miernom ohni nechá alkohol vypariť.

Ideálna smes na regeneráciu pečene a bezprostredne naväzujúce orgány je tzv. Rademacherova tinktura, která je zložená z troch bylin: Vlaštovičník vätší, Ostropestrec mariánsky a Benedikt lekársky. Zloženie bylin nie je náhodné, protože vlaštovičník rieši dysfunkciu žlčníku, ostropestrec dysfunkciu pečene a benedikt dys­funkciu žalúdku ( žaludočných šťiav), takže dysfunkciu orgánov na seba naväzujúcích a navzájom sa silne ovplyvňujúcich.

Podĺa závažnosti dysfunkcií jednotlivých orgánov volíme podiel jednotlivých bylin. Ak prevláda problém s pečeňou, volíme najvätší podiel Ostropestreca mariánskeho. Ak je hlavným problémpm žlčník (napr. aj odvod žl­či), volíme nejvätší podiel Vlaštovičníku atd. Inými slovami, zloženie tinktúry je vždy premenlivé a vždy najúčinnejšie. Receptúra je sta­rá 150 rokov a je stále maximálne účinná. Dávkovanie je pochopiteľne individuálne.

 Krvotvorné potraviny :

  1. Potraviny s veľkým obsahom chlorofylu (zelené sfarbenie –predovšetkým je to listová zelenina s kombináciu s obilím ako je proso.
  2. Červená repa s vysokým obsahom železa, taktiež žihľava, potom marhuľe, fíky, petržel, žerucha, zelená fazuľka, riasy, spirulina, vajíčka, ryby hlavne sardinky.
  3. Červené mäso. V čínskej medecíne sa má jesť ten orgán, ktorý je v tele človeka slabý.
  4. Krv posiľujú marhule, zelené fazule, fazula adoki, modré hrozná, čučoriedky, ostružiny, žihľava, žerucha, fíky ,ryby (hlavne sardinky v oleji)
  5. Petržel, púpava je pre pečeň zvlášť priaznivý (trhať mladé lístočky tam kde nie je prašnosť, pescitídy, nie pri cestách ani na poli, alebo urobiť púpavový med),
  6. Korenie : kmín, kardamom, zázvor, čierne korenie, chren, pastiňák (paštrnák siaty), bobkový list (odstráňuje plesne) bazalka, rozmarín ,máta prieporná
  7. Harmančekový čaj najlepší čerstvý z celých kvetov harmančeka. Podporuje a čistí pečeň.
  8. Koreň sladké drievko. Dá sa koreň aj žvýkať. Podporuje aj nadobličky
  9. Nenasýtené mastné kyseliny. Olivový olej Virgin extra (panenský), užívať najlepšie ráno na lačný žalúdok a pokiaľ človek nespí , najúčinnejší aj po 23:00
  10. V lekárňach je v predaji antioxidačný vitamínový preparát, ktorý obsahuje selén, vit-C, vit. E a betakarotén. Zabraňuje poškodzovaniu pečene voľnými radikálmi. ( vit.E je vo veľkom množstve v olivovom oleji), betakarotén v mrkvi a selén je prítomný vo väčšine potravín a jeho bohatými zdrojmi sú orechy , ryby a iné produkty rybolovu, potom vo vnútornostiach (obličky, pečeň) a v mäse, ďalej v masle, v citrusových plodoch, avokáde, šošovici Selén je aj v obilninách, zelenine a iných rastlinných potravinách, ale jeho obsah kolíše podľa pôdy, na ktorej sa dopestovali.
  11. Silice – éterické oleje : výborne podporujú a vyživujú pečeň. Éterické oleje sú rastlinného pôvodu, ktorých podstatnou vlastnosťou je ľahká prchavosť a silná vôňa. (napr.: silica horkomandľová, škoricová) alebo fenolov (silica kmínová, eukalyptová, anýzová, klinčeková, thymol). Medzi silicami je málo sírnych zlúčenín (silica cesnaková, horčicová), ktoré sa vyznačujú hlavne silným zápachom. Silice sú väčšinou zmiešaniny niekoľkých zlúčenín. Nachádzajú sa v rôznych rastlinách a rôznych jej častiach. Najčastejšie v kvetoch ruže, pomarančovníka , mandarinkovníka a iných, dosť často v plodoch (muškátové orechy, kmín a pod). Niektoré plody ako napr. citrón, obsahujú silicu len v šupke. Puškvorec, kosatec florentský, zázvor a iné obsahujú silicu v tele rastliny a pri mnohých vonných bylinách môžeme silicu nájsť skoro v celej rastline (mäta, šalvia, rozmarín, levanduľa, vavrínovité stromy), ale predsa v niektorých častiach viac než v iných (v škoricovníku hlavne v kôre).     

Pečeň najlepšie čistí: 

 Doporučuje sa zvlášť u ľudí, ktorí sú malátní, majú hnedozelené  poprípade tmavohnedé oči.(Podľa štatistiky majú takýto ľudia s takými očami väčší sklon k poruchám pečene a tráviacej sústavy).V prípade očisty pečené sa musí v prvom rade urobiť očista hrubého čreva, aby boli vylúčené všetky odpadové látky z tela. Napr. klystírom, špeciálnou masážou.

Nápoj k prečisteniu pečene:

Každé ráno aspoň 2dcl čerstvej mrkvovej šťávy. Do tejto šťávy pridáme plnú lyžičku panenského olivového oleja a šťavu z dvoch citrónov. Mrkvovú šťavu opatrne, musí byť po 2 týždňoch aspoň 10 dní prestávka.

Aj šťáva v kombinácií červenej repy, mrkve, citróna a jablk sú na pečeň veĺmi blahodárne. Takýto nápoj by sa mal piť každé ráno po dobu dvoch týždňov –najlepšie na jar alebo v časnom lete. Po dvoch týždňoch je nutná aspoň mesačná prestávka na šťávach z mrkvi

Zóna nervovej oblasti  pečene  je v hrudnej chrbtici :stavec- Th5, žlčník Th4

Reflexológia :

Reflexná zóna pečene leží na pravom chodidle. Jemne masírujeme chodidlo olivovým olejom. Aby sme dosiahli väčšieho účinku, masírujeme popri reflexnej zóny pečene aj akupresúrny bod H3 (dole na obrázku),

Veĺmi dobre prospieva pečeni.

 Akupresúra :

Aku bod pečene H3. –leží medzi  prvou a druhou medziprstnou kosťou na nohe je zvlášť dôležitý pre ošetrenie pečene. Ukľudňuje nervovú sústavu, mierni podráždenosť, posiluje imunitný systém a pečeň, bráni bolestiam hlavy, reguluje alergickú citlivosťuvoľňuje stres, tiež znižuje toxicitu v tele a prekrvuje chodidla a nohy. Jemne trieme 1-2min. Tiež je to bod najsilnejší na kolíkové bolesti. Má veľmi silný účinok pri kolikách. Ide o záchvaty ,žlčníkové,ladvinové, žaludočné

 Aku bod Zadného Stredného Meridiánu - TM20

Leží presne na strede hlavy. Je mimoriadne dôležitý pre zvýšenie energie pečene. Je tiež najúčinnejší bod na ospalosť a malátnosť, bolesti, migréna

 Na odvodnenie a pečeňové problémy je dobrý tento zábal a zapiť to Benediktom lekárskym(Cnicus Benedictus) Malú kávovú lyžičku zaliať pol litrom vriacej vody, 15 minut nechať lúhovať a piť na tri krát denne vlažný. Potom na väčšiu močopudnosť aby sa odvodnilo telo, najlepšia je Veronika Lekárska (Veronica officinalis). Dve polievkové lyžice sa večer dajú do ¼ litra vlažnej vody a necháme min. 8 hodín macerovať Potom doplníme ďalšou ¼ litra vody a necháme zohriať na platničke. Piť 3x denne.