SRDCE

  Leží za pľúcami a chránia ho rebrá hrudného koša. Hlavná funkcia srdca je pumpovať okysličenú krv tepnami do celého tela. Keď kyslík odovzdá, vracia sa krv žilami späť k srdci a odtiaľ je vyslaná do pľúc znova na okysličenie, kde krv odovzdá oxid uhličitý. Polovicu času je srdce aktívne, napína sa a alebo sa sťahuje (systola),  druhú polovicu času sa uvoľňije (diastola). Každá slabosť srdca sa prejaví na ostatných orgánoch a tkání tela.

 Fyzické a psychické symptomy:  Tvrdnutie tepien, trombóza, srdečný infarkt, slabý krvný obeh, nízky krvný tlak (hypotónia) , vyský krvný tlak (hypertenzia), horké a boľavé kĺby, červená farba tváre, alebo popelavá bledosť, angína pectoris, návaly krvi, slabý nepravidelný pulz, nespavosť, odpor k horku. Podĺa čínskej medicíny stav srdca určuje sílu našej konštitúcie, v prvom rade konštitúcie ľadvin. Ak je srdce silné , krv zásobuje tkáne, orgány v bohatom množstve a dotyčný človek bude plný síly. Ukazuje sa to v pekných žiarivých a lesklých očiach. . Srdce ovplyvňuje aj naše mentálne a emociálne zdravie, predovšetkým našu pamäť, model myslenia a spánku. Ak je srdce silné aj vedomie je pokojné. Slabé srdce pôsobí na slabšiu pamäť, zabudlivosť, rozličné sny s prebúdzaním, aj možná nesúvislosť reči.

 Orgánové hodiny : 11:00-13:00

Zvýšená aktivita a činnosť srdca. Nevhodné na príjem veľkého množstva potravy. Odporúča sa krátky spánok alebo mierna fyzická aktivita. Nastáva mierny útlm výkonnosti. Nie náhodou

majú v tom období južnejšie národy siestu. Nemali by sme konzumovať ťažké, ale iba ľahké jedlá. V tom období si máme dávať pozor na úrazy, platí to rovnako ako o polnoci.

 RADY pre výživu :

  1. Zelená listová zelenina ( šaláty ), čakanka, mladé púpavové lísty posilujú srdce a tenké črevo
  2. Celozrnné obilniny ako pšenica, rýža - obsahujú horkú chuť a tým posilujú srdce
  3. Červené vinné hrozno , pôsobí dobre aj na nespavosť
  4. Kukurica, z ovocia slivky, z mäsa jahňacina - podporuje prvok oheň srdca

Krvotvorné potraviny :

               I.      Potraviny s veľkým obsahom chlorofylu (zelené sfarbenie –predovšetkým listová zelenina) s kombináciu s obilím ako je proso.

             II.      Červená repa s vysokým obsahom železa, taktiež žihľava, potom marhule, fíky, petržel, žerucha, zelená fazuľka, riasy, spirulina, vajíčka, ryby hlavne sardinky.

          III.      Červené mäso. V čínskej medecíne sa má jesť ten orgán, ktorý je v tele človeka slabý.

V horúcich letných teplotách mal by jedálniček obsahovať ľachšiu a chladnejšiu potravu, ľachko stráviteľnú. V léte je nutné vo veľkom množstve, aby prevládali zeleninové, ovocne šaláty, čerstvé ovocie, ktoré rastie v našej oblasti. Ak v lete cíti človek chlad, musí sa vyhnúť studeným nápojom, jedlám aj surovým, lízať zmrzlinu, Ak má slabý imunitný systém, môžu tieto studené potraviny zvýšiť tvorbu hlienu. Srdce môže byť poškodzované príliš ostrou potravou, živočíšnymi tukmi a cholesterolom v krvi. Najmä zvýšeným cholesterolom sa zabraňuje prenosu kyslíku v krvi, potom ľuľkovité potraviny ako zemiaky, paradajky, baklažány, čierne korenie, tabák oslabujú srdce najmä ak ich jeme v chladnejšom počasí. Predpoklad je, že v krvnom obehu sa produkuje veľké množstvo toxického vápnika, z čoho vznikajú obehové problémy ako chladné ruky a nohy. Stav sa zhoršuje keď k tomu pijeme alkoholické nápoje a tak môže dôjsť ešte k artritíde, reume, dne. Lulkoité potraviny ešte k tomu ak majú nazelenalú zložku, obsahujú jedovatú látku solanin , ktorá vyvoláva symptomy bolesti, stiesnenosti, artritídy a u detí aj otravu. Preto keď sa varia zemiaky, je dobré vždy dať k vareným zemiakom za polievkovú lyžicu kmínu, ktorý neutralizuje solanin v zemiakoch.

Ako znížiť Cholesterol (potraviny, ktoré znižujú cholesterol) :

CESNAK a CIBUĽA-  znižujú aj krvný tlak, zlepšujú prietok krvi RYBÍ OLEJ, SOJOVÝ, OLIVOVÝ ,SLNEČNICOVÝ OLEJ  (oleje iba EXTRA VIRGIN –lisované za studena )

ARTIČOK / CYNARA SCOLYMUS / - znižujú cholesterol, podporujú tvorbu žlča, výborné na trávenie  BROKOLICA , CHREN    + C - vitamín /KYSELINA ASKORBOVÁ L./ + vitamín E / TEKOFEROL/

- LECITIN - výborný na odvádzanie cholesterolu zo žlče. Je k dostaniu  v každej lekárne.

- RYBY - losos , makrely , sardinky , tuňák,/ obsah omega 3 /

- KURČATÁ - ale bez kože

- Jesť pravidelne  pšeničné, alebo ovsené otruby.  Majú najviac vláknin, ktoré znižujú hladinu krvného cholesterolu. Môžu sa podávať s jogurtom a medom, kefírom a s medom atd. Doporučuje sa pred použitím otrúb ich tepelne spracovať. Napr. 1/4 hodinovým pražením pri 900C farba otrúb musí byť zlatožltá, nesmie sa to pripáliť.

 - Náhradou môže byť jedávanie ovsených vločiek.

- Jedávať dostatočné  množstvo zeleniny a  ovocia. Výborné sú  jablká, banány, figy, slivky, ďatle.

- Čierne huby ŠITAKE používané v čínskej a japonskej kuchyni, obsahujú látku eritadenin  znižuje množstvo cholesterolu v krvnom obehu. CCA o 12 %.

- Hladinu cholesterolu znižujú papriky CHILI a to jej zložka CAPSAICIN. Čím je paprička pálivejšia, tým má viac capsaicinu.

 - Ak je  dlhodobejší problém znížiť hladinu  cholesterolu pri diete za obdobie 6-tich mesiacoch  , doporučuje sa užívať PSYLIUM, čo je koncentrovaná forma rozpustnej vlákniny,  ktoré sa nachádzajú v preháňadlach METAMUCIL ,  KONSUL - nemá vedľajšie účinky.  3x jedna čajová lyžička denne s dietou môže znížiť cholesterol až o 35 %.

 - Cholesterol znižuje aj podávanie  NIACINU - KYSELINA NIKOTÍNOVÁ "B3"

vitamín " PP ". V strave sa  nachádza najmä v rybe tuňáka, potom v moriakovi, v semenách slnečníc, v  arašídoch, v čiernom pečive a chlebe, fazuliach, hrachu  a najviac v pivnom  droždí. Podávaný čistý preparát

- NIACINU má výborný  účinok k prevencií, ale tiež  vedľajšie účinky ako závrate, návaly krvi do hlavy, pálenie a svrbenie kože, pretože rozširuje cievy.  Pri užívaní niacinu  zákaz pitia alkoholu.  Ďalej zvyšuje hladinu cukru v krvi a nesmie sa užívať pri diabetu.

 Pomáha aj čajRozrazilu lekárskeho . Dve polievkové  lyžičky drogy  zaliať najlepšie  večer 1/4 litrom vlažnej vody a necháme 8 hodín pôsobiť. Precedíme do inej nádoby a nalejeme zase 1/4 litra vody a  uvedieme do varu. /cca 2-3min./ Prikryté necháme vychladnúť. Spolu to zmiešame  s macerátom ,ktorý sme pfredtým preliali do inej nádoby a pijeme 3x denne.

 Stará rada babičiek len pre dospelých : do 2dcl pohára si dať 0,5cl- 52% pravej domácej slivovice, do toho vymačkať 1-strúčik cesnaku a vymačkať polovičku citróna, potom do toho priliať pol deci olivivého oleja len virgin extra. Pomiešať a vypiť pred jedlom, keď nejdeme do práce a neriadime auto. Podľa možnosti 2x denne vždy pol hodiny pred jedlom.

 Ukľudňujúce potraviny :

Nelúpaná ryža, pšenica, ovos (ovsené vločky), krúpy, citróny majú ukĺudňujúci účinok na vedomie. Potraviny bohaté na uhlovodany ako obilie, zvyšujú hladinu serotoninu a táto látka je neuroprenášač v mozgu, podporuje zdravý spánok a duševný kľud. Každá potravina bohatá na vápnik, horčík, kremík pôsobí ukľudňujúcim dojmom a na srdečnú činnosť. Cukor, káva, alkohol čierny čaj, rafinované potraviny, sladkosti, jedenie v neskorých hodinách a najmä v noci, taktiež veľké množstvo prísad v jedlách môžu vyvolať nerovnováhu.

Potraviny bohaté na vápnik:

  1. Zelenina obsahujúca chlorofyl ako kapusta, brokolica, petržel, horčica, púpava
  2. Madle, sezamové semiačka, para orechy, slnečnicové semiačka, tekvicové semiačka
  3. Marhule, sušené fíky, lušteniny, fazula, čočka
  4. Biele ryby, losos a sardinky včetne kostičiek
  5. Olivy a ovsené vločky
  6. Do šalátov ak dáme trochu octa, vytiahne vápnik. Je to aj v huspenine pridaním octa sa vytiahne vápnik z kostí napr. bravčového kolena

CA- vápnik - ČIERNA BAZA, NECHTÍK, PRASLIČKA, MYŠOCHVOST, ALCHEMILKA ŽLTOZELENÁ, KOZLÍK, ĽAN SIATY, MATERIDUŠKA, BAZALKA, CESNAK, HORČICA, ROZMARIN, KMÍN, PAŽITKA, FAZULE, ZEMIAKY, SÓJA, CITRÓNY, KAPUSTA, ČIERNÝ RYBÍZ, HROZNO, HRUŠKY, VIŠNE,POMARANČE, ČERVENÁ REPA, PARADAJKY.

 Poznámka : Kravské mlieko je síce bohaté an vápnik ale tento vápnik je viazaný na ďalšie minerály ako fosfor a horčík a preto je vápnik z kravského mlieka  horšie vstrebávaný v tele.

Lulkovité potraviny v spojení s citrusovými plodmi môžu narušiť rovnováhu vápnika v tele. Taktiež káva, alkohol., čierny čaj. Taktiež soľ, víno, a ocot napr. v tlačenke môžu viesť ku stráte vápnika v tele. Bublinkové nápoje spôsobujú príliš vysokú hladinu fosforu a ničí preto prirodzenú rovnováhu vápnika. , horčíka a fosforu a môže viesť ku stráte kostnej substancie ( osteoporóza).

 Potraviny bohaté na horčík:

  1. Zelená listová zelenina s vysokým obsahom chlorofylu,
  2. Chaluhy
  3. Proso ,hnedá rýža
  4. Marhuľe, broskyne, ďatle, avokádo, vinné hrozny,
  5. Čočka, hrach, fazula, oriešky kešu, vlašskéw orechy
  6. MG.- magnézium -ČIERNA BAZA, HARMANČEK, DIVIZNA, BRUNTÁK, MYŠOCHVOST,CHMEL, SKOROCEL, IMELO,  ALCHEMILKA ŽLTOZELENÁ, KOZLÍK,  LEVANDULA, MÁTA,  MATERIDUŠKA , MEDUNKA,,  PĽÚCNIK, RUTA VOŇAVÁ , PÚPAVA-SMETANKA,  ŠÍPKY, BRUNTÁK, CIBUĽA, HORČICA,  MAJORÁN,  TYMIÁN, ZEMIAKY ,  SÓJA,  KALERÁB , KARFIOL, MRKVA, PÓR, REĎKEV, ČERV.REPA, OVOS, ( ovsené vločky) ,BROSKYŇA, BRUSNICE, ČUČORIEDKY

 Potraviny bohaté na kremík:

  1. Zelený šalát, púpava, špenát, pór, artyčok, celer, horčica
  2. Jahody, jablká, mrkva, vodné dyne, ohurky
  3. Rýža, slnečnicové semiačka, morské riasy

 Rybí olej je zvlášť priaznivý pre srdce a celé telo, pre obsah nenasytených mastných kyselin omega3. Pre dobré zdravie a pre srdce je ideálne jesť 2x týždenne ryby v oleji ako sardinky, makrely, losos. Ďalším dobrým zdrojom omega3 je v ľanových semiačkach. Oleje lisované za studena, panenský olej (Virgin extra) ako slnečnicový , olivový dodávajú telu cenné nenasýtené mastné kyseliny omega6. Spolu s omegou3 sú dôležité pre funkciu mozgu, hormónov, srdca a celkový zdravotný stav.

Nevhodné pre srdce je nezdravé chudnutie najmä hladovkou. Pri chudnutí sa treba spoliehať na pomalé a postupné chudnutie, ktoré trvá dlhšiu dobu. Jedávať pestrú stravu  kde sa vynechávajú jedlá nasýtených mastných kyselín, sladkosti a dodrží sa biologiocký rytmus v rámci orgánových hodín. Najlepšie už nejesť 4 hodiny pred spaním.  

 Liečivé byliny a koreniny :

  1. Harmančekový čaj a čaj z máty priepornej môžu odstrániť extrémne horko z tela, sú ukľudňujúce a uvoľňujúce.
  2. Kôpor a bazalka ukľudňujú telo, bazalka platí i za nezrovnateľný prostriedok pre posílenie schopnosti pamäte a sústredenosti.
  3. Cesnak je známy svojim vplyvom na srdce a obehový systém tela
  4. Malé množstvo cayenského čierneho korenia výborne pôsobí na srdce , krvný iobeh a krvotvorbu
  5. Čajom z Alvisan Neo (dostať hotovú zmes v lekárňach) znížime hypertenziu. Čajom z fazulí mungo (Mungo sú malé, olivovo zelené fazule, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok. Pôvodne sa rozšírili z Indie. Niekdy sú označované vďaka svojej výživnej hodnote ako zelené sójové boby. Mungo je ideálne na nakličovanie, veľmi rýchlo rastie a je veľmi chutné. Môže sa použiť aj ako varená strukovina do šalátov, zeleninových jedál, polievok, ale najviac vitamínov má vo forme klíčkov. Obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, železa, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu, vitamínov skupiny B.) významne znížime hypertenziu.
  6. Čínske čajové zmesi s obsahom semien arekovej palmy, semien kasie východoázijskej, koreňa sladkého drievka, koreňa rebarbory sú vhodné na úpravu nadváhy. Himalájske čajové zmesi s obsahom embelia ribes, inula racemosa hook, vrcholaka arjuna sú ideálne na odbúravanie tukových buniek, udržanie štíhlej línie, ako aj na zníženie chuti do jedla a hladiny cholesterolu v krvi.
  7. Chilli s obsahom kapsaicinu je vhodný na činnosť srdca , je prostriedkom proti kornateniu ciev. U nás čiatočne náhrada feferónkami. Čierne korenie, zelené feferónky ,chilli, zázvor otvárajú póry, nechajú vystúpiť pot a tým i telesné horko v horúcich letných dňoch. Považujú sa v tele chladnými potravinami aj keď je ich chuť ostrá.

Telesné cvičenie :

Aby sme posílili srdce a obehový systém, mali by sme aspoň 3x do týždňa asi 30 – 40 min. tráviť pohybom, ktorý zvýši tep tak, aby sme nevyčerpali telo. Dychovými technikami (hlboký pomalý nádych až ho cítime v pupku a postupný výdych) , masážami a akupresúrou môžeme ukludniť telo a posíliť obehový systém a srdce.

Preťahovanie dráh srdca a tenkého čreva:

 Cvičenie preťahovanie dráh (meridiánov) srdca a tenkého čreva: Sedíme na zemi doširoka s roztiahnutými kolenami, takže sa spodná časť chodidiel  navzájom dotýkajú. Držať chrbát rovno, zhlboka sa nadýchnuť a mierne sa  predkláňat až sa dotkneme jemne našich chodidiel pričom pomaly vydychujeme. Cieľ je ten, aby sme dostali hlavu, lokte a tiež kolena čo najbližšie k zemi. Pracovať vo vlastnom rytme. Pred týmto cvičením si urobiť zahrievacie cviky

MASÁŽE : Zóna nervovej oblasti srdca je v hrudnej chrbtici stavca-:Th2

 Jemná masáž hrudnej kosti v blízkosti srdca uvoľňuje napätie v celej oblasti hrudi a pritom uľachčuje dýchanie.. Začať hore na hrudnej kosti a jemne masírovať špirálovite od hora dole k spodnej hrudi. Viac času venovať zablokovaným bolestivým miestam. Keď sa dosatneme k zvlášť bolestivým miestam, uľavíme si, keď vydáme silný zvuk „HO“ ( s otvorenými ústami do O) .Ten zvuk posilľuje srdce

Aku bod  JM14 (Predný Stredný Meridián) – je tiež považovaný za : „ Poplašný bod srdca

Čas medzi 11 až 13 hodinou je zvlášť priaznivý, aby sme pôsobili na srdce. Dlhé hodiny práce u písacieho stolu, pri PC, nadmerné namáhanie očí môžu osalbiť meridián srdca a tenkého čreva. To platí aj pre emociálny stres.

Jeden z najlepších bodov ako sa vrátiť k rovnováhe je aku bod JM17 (Predná Stredná dráha) Tento bod sa v čínskej medicíne volá „More kľudu“. Leží uprostred hrudnej kosti v jamke v rovine prsných bradaviek.Často reaguje na tlak.

REFLEXOLÓGIA :

 Reflexná zóna leží na ľavom brušku na chodidle. Nesmie sa povzbudzovať nadmieru, len jemne masírovať celú zónu.

  AKUPRESÚRA :

Aku bod srdca CO7 (na vnútornej strane zápästia). veľmi silný bod na psychiku, búchanie srdiečka, hyperaktivita srdca, epilepsia, nervozita, stavy podráždenostl, vegetatívne poruchy srdca, poruchy pamäte, kŕče, nespavosť . Lepšie pôsobí u mužov ako u žien. Ženám prospieva skôr PC7

Trieť tento bod palcom, alebo tlačiť len max. 1 min.. Pritom zhlboka sa nadychujeme a vydychujeme. Pociťujeme mierny kľud.  

 CO9 (za nechtom z vnútornej strany malíčku) Tento bod môžeme masírovať, aby sme ukľudnilo prebytočné horko srdca, ktoré sa prejavuje symptómami ako sucho v ústach, nočné potenie, nespavosť, mentálny nekľud. Už masáž celej oblasti okolo špičky prstu a nechtového lôžka je blahodárne. Ešte lepšie je keď tento bod držíte medzi palcom a jedným prstom druhej ruky

Meridíán Perikardu -osrdcovníka :

Pôsobíme na aku body meridánu PC6 a PC7.

PC6 Perikard. leží uprostred vnútornej strany predlaktia vzdialený asi na dve a pol šírky prstov od ohybu zápästia  (držať tento bod minútu a pocitíte ako pomaly ubýva stres a úzkosť.

Bod na - migrénu, bolesti hlavy, psychiku človeka ,najúčinnejší pri bolestiach hrudníka, , vhodné používať pri bolesti chrbtovej krížovej kosti. Búšenie srdiečka, na ukľudnenie, Dobre použiť pri škytavke.

 PC7 – Leží na vnútornej strane ruky presne na ohybu zápästia. Hladiť, alebo jemne palcom asi minútu tisknúť a ucitíme ako telo opúšťa úzkosť a strach. Tento bod je nadmieru nápomocný keď je potrebné poskytnúť útechu. Pri pôsobení na perikardoch PC6 a PC7 môžeme účinnosť zvýšiť.

 Ako zistiť, že srdce potrebuje pomoc?

 Upchaté cievy, srdce tlčúce na polovičný výkon? Ako sa dá zabrániť srdcovo-cievnym chorobám?

Varovné signály:

V praktickom živote, bez povšimnutia si zmien vnútri tela, sa môže ateroskleróza prejavovať rôzne. Niekedy iba mierne, inokedy až alarmujúco. Za normálnych podmienok je srdce dostatočne zásobené krvou a kyslíkom a nedostatok sa prejaví iba pri behu alebo inom vyčerpaní. Keď sa zrútime na sedadlo v autobuse, ktorý sme práve tak-tak dobehli, môžeme zrazu pocítiť ostrú bolesť v hrudníku. Hovorí sa tomu angina pectoris alebo myokardiálna ischémia - nedokrvenosť. Je to varovanie, že by nás mohol skoro zasiahnuť srdcový infarkt.

Vážnejšie býva to, ak niektorých ľudí pri tepnovom kŕči alebo ochorení tepien stihne malý srdcový záchvat bez toho, že by o tom vedeli. Ide o tzv. nemú ischémiu a môžeme sa o nej dozvedieť až pri zasiahnutí infarktom v plnej sile. Lekár nám po testoch oznámi, že to nie je náš prvý srdcový záchvat. Záťažové testy a nepretržité monitorovanie srdcovej činnosti je jediný spôsob, ktorým sa dajú zachytiť takéto malé zákerné príhody.

Samotný srdcový infarkt najčastejšie prepukne, keď sa časť usadeniny zo steny koronárnej tepny odlomí a na inom mieste celkom upchá tepnu. Alebo keď zrazenina vytvorí vír v zúženom kanáli. Vtedy sa naše srdce dostáva do krízovej situácie. Pre nedostatok kyslíka môžu časti srdca odumrieť. Pri srdcovej arytmii však môže nastať úplné zastavenie srdcovej činnosti.
Ak ide o úplný uzáver v tepne, ktorá zásobuje krvou mozog, prichádza k mozgovej príhode a ochrnutiu, ak to nastane v tepne, ktorá zásobuje končatinu, môže spôsobiť gangrénu a neskôr i amputáciu.

Čo najviac "chutí" srdcu?

Vedci vytvorili zoznam potravín, ktoré majú výnimočne silnú schopnosť chrániť naše srdce a cievy. Favoritmi sú borievky, cesnak, červené víno, horká čokoláda, hroznová šťava, ľanové semienka, orechy, pivo, sója, šťava z granátových jabĺk, vaječné bielka a zelený čaj.
Podľa doktorky Fábryovej sú prevenciou aj brusnice, ale aj pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny. Príroda však ponúka aj šípky, černice, jahody.

Prezradí vás obvod pásu

Obvod pásu je dôležitým kritériom pri voľbách kráľovien krásy. Oveľa významnejším ukazovateľom však býva pri rizikovej obezite. Tuk uložený v oblasti brucha vedie totiž k závažným zdravotným komplikáciám."Rozloženie tuku na tele ovplyvňuje riziko rozvoja srdcovo-cievnych či metabolických ochorení. Postava sa môže formovať do tvaru "jablka" alebo "hrušky". Pri postave tvaru "jablka" sa tuk hromadí predovšetkým v oblasti brucha, najmä medzi pečeňou a črevami. O brušnej obezite hovoríme, ak je obvod pása väčší ako 88 cm u žien alebo 102 cm u muža, ale pozor si treba dávať už pri obvode pása od 80 cm u žien a od 94 cm u mužov. Zistíme to jednoduchým zmeraním obvodu pása. Brušná obezita zvyšuje riziko rozvoja cukrovky, srdcového infarktu a mozgovo-cievnych príhod. Postava tvaru "hrušky" hromadí tuk pod kožou v oblasti bokov a zadku, tento typ hromadenia tuku je menej nebezpečný pre zdravie srdca a ciev," vraví kardiológ docent Gabriel Kamenský.

Na aterosklerózu zo záhonu

Ø       Cesnak sa po celej Európe pestuje už veľmi dlho. Jeho cibuľky sú významnou pochutinou, a navyše aj zdravou. Jeho hodnota je najmä v obsahu účinných látok, ako je napríklad aliín. V tele sa štiepi na alicín, ktorý má schopnosť zabíjať baktérie. Okrem toho, že pomáha proti infekciám, ozdravuje črevné prostredie. Len nedávno však vedci objavili, že rozpúšťa aterosklerotické usadeniny v cievach a bráni vzniku nových.

Ø    Dva B vitamíny - cholín a inozitol - sú hlavné zložky lecitínu, ktorý sa nachádza vo všetkých našich telových bunkách. Ak sa zlúči jeden diel lecitínu s jedným dielom cholesterolu, nastane rozpustenie a následne skvapalnenie cholesterolu. Tým sa nielen stáva neškodným, ale, naopak, užitočným. Inozitol je tak vedľa cholínu prirodzenou zbraňou proti ateroskleróze. Lecitín nemusíme bezpodmienečne kupovať v lekárni ako hotový produkt. Nachádza sa vo zvýšenom množstve v arašidoch, sójových bôboch, hrachu, šošovici, orechoch, celozrnnom obilí a vôbec vo všetkých semenách alebo výhonkoch.

Ø    Tuk v krvi a hodnoty cholesterolu klesajú pomocou nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Oba sa nachádzajú v rastlinnom, za studena lisovanom oleji (repkovom, olivovom, slnečnicovom, ľanovom), ale aj v klíčkoch pšenice a vo všetkých semenách. Udržujú cholesterol mäkký, starajú sa o jeho vbudovanie do telových buniek, čím zabraňujú jeho hrozivému nahromadeniu v krvi.