ŽALUDOK

 Pružný pytel v tvaru “J“, nachádza sa na ľavej strane tela bezprostredne pod bránicou. Napínanie a uvoľňovanie svalov žalúdka podporuje miešanie potravy s enzýmami. Čiastočne strávená potrava ide cez dvanástorník a do tenkého čreva, kde sa pridajú ďalšie tráviace šťávy zo žlčníka a slinivky brušnej. Orgánové hodiny: 07-09 hodín dopoludnia. Energia zo žalúdka ide do sleziny. Ak je energia žaludka narušená, dochádza ku škytavke, nevoľnosti až k zvracaniu. Preto je dôležité, akú potravu prijímame. Dôležitosť je pravidelnosť jedál. Dôležitá je aj psychická pohoda pri jedení.

 Rady pre výživu :

  1. Neprejedať sa, radšej jesť v malých dávkach častejšie. Poriadne potravu prežvykovať v ústach
  2. Jesť pomaly, príliš rýchle jedenie žalúdok nedostatočne spracuje
  3. Jedávavanie neskoro v noci , telo spotrebuje svoju energiu jin (nočná) a tým sa zaťaží tráviaci proces
  4. Podvýživa, alebo špatná výživa na základe prísnych diet, oslabí energiu žaludka a sleziny.
  5. Nejesť v stoje, alebo pri chôdzi, blokuje energiu žalúdka
  6. Jedávanie v strese má zlý efekt na trávenie. Dochádza k pálivému pocitu na žalúdku, vyvoláva meteorizmus, zápali.
  7. Pomáha pri žalúdočných problémoch -zmiešať polievkovú lyžicu prírodného jogurtu s pohárom vody a vypiť to.
  8. Bylinné čaje s harmančekom, mátou priepornou a zázvorom odstránia zažívacie problémy
  9. Pri nafúknutí, plynatosti sa doporučuje prejisť na delenú stravu
  10. Pri pestrej strave, najprv jesť bielkoviny, aby ich mohla. žaludočná kyselina soľná ich lepšie rožtiepiť a až potom zajedať bielkoviny s uhlohydrátmi (zemiakmi, ryžou)
  11. Nemiešať bielkoviny s ovocím, môže to viesť ku kvaseniu a plynatosti, tak isto zapíjanie hlavne tvrdým alkoholom, sladkými malinovkami.
  12. Pri slabej síle trávenia –vyhýbať sa orechom, mastným jedlám, majonézam, máslam

 Ak trpíme hnačkami, škytavkou a bolesťami v podbrušku, je dobré skúsiť tieto potraviny :

F Badyán, čierne korenie (v malých dávkach), čerstvý zázvor, klinčeky, šunka, cesnak (nie na vredy), pistácie, orechy, ďatle, hovädzie mäso.

F Žltá horčica, fenykel, muškátový orech, škorica – to keď ešte sme unavení, zimomraví, alebo máme bledú farbu tváre.

Ak trpíme žaludočnými vredmi, alebo vredom na dvanástorníku:

F Vyhýbať sa ostrým jedlám, veľmi studeným a hlavne horúcim jedlám

F Vyhýbať sa alkoholu, čiernemu koreniu, chilli, feferónom,

F K liečeniu použiť kyslú kapustu. Najlepšie šťavu z kyslej kapusty, ktorého najučínnejší je vitamín “U“. Pomôžeme si aj fenyklom, zeleným šalátom a šťavou zo zemiakov, najlepšie z odrod žltého zemiaku.

Potraviny, ktoré posilujú žalúdok :

F Proso- je obilie pre slezinu a je to človekom najdlhšie pestované obilie. Obsahuje 7-8 esenciálnych amynokyselín a zlepšuje tak fyzický stav a emociálnu rovnováhu.

F Koreňová zelenina podporuje žaludok a slezinu.

F Žlté dyňe -obsahujú veľké množstvo minerálov a vitamínov, najviac vit. A, sodík, horčík, fosfor

F Červená repa - obsahuje mnoho pektínu, ktorý podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a radioaktivnych látok z organizmu.Upravuje aj funkciu pečene. Je dobrý aj na krvotvorbu pre vysoký obsah kyseliny listovej.

F Ďalšie potraviny: marhuľe, jablká, čerešne, ďatle, vinné hrozny, broskyne, hrušky, slivky, maliny, vlašské orechy, zelený šalát, uhorky, špenát, ovos (ovsené vločky), zemiaky, fazule, mungo,  jahňacie mäso, ryby

 Liečivé byliny a korenie :

§ Najlepší čaj na žalúdok na všetky potiaže je zázvorový čaj. Postrúhaný koreň zázvoru zaliať vriacou vodou a nechať 20 min. Luhovať. Vypiť takýto čaj vždy 30 minút pred každým jedlom, trávenie sa tým veľmi posíli a upraví.

§ Ak cítite horko a zápal v žalúdku, pijeme mátový čaj. Uľahčí aj trávenie. S mátový čajom opatrne, nie dlhodobejšie pitie. Začať 7 dní 2x denne a po 7 dňoch dva dni prestávka a opakovať to po dobu max. troch mesiacoch. Potom už nepiť mátový čaj. Môže byť zmena na repíkový, alebo lepšie na harmančekový.

§ Pri poruchách trávenia a plynatosti je dobrý fenyklový čaj s harmančekom.

§ Pomocou sladkého drievka (Lekorice), podporíme liečenie žaludočnej sliznice. Výborný je na vredy žalúdka a dvanástorníka.

§ Pomáhajú na žalúdok byliny s obsahom horčín ako Benedikt Lekársky, Zemežluč, Praslička roľná, Palina obyčajná.

 Zóna nervovej oblasti žalúdka je na hrudnej chrbici : stavec Th6

 REFLEXNÁ MASÁŽ :

 Masírovať reflexnú plošku pre žalúdok, ktoré ležia hlavne na ľavej vnútornej strane chodidla. Samozrejme sa masíruje aj odpovedajúca zóna na pravom chodidle, ale vždy začíname ľavou nohou.

 AKUPRESÚRA :

G-36 – je najdôležitejší tonizačný bod meridiánu, leží asi 5cm pod vonkajšou polovicou kolena ,tesne nad holennou kosťou. Tento silný bod pomáha prekonať únavu, podporuje celé telo. V čínskej medicíne sa považuje za bod dlhovekosti. Je priaznivý pri poruchách trávenia všetkých chorôb a posiluje celú tráviacu sústavu.

Pokiaĺ je spoločne ošetrený s aku -bodom partnerského orgánu „Sleziny“LP-6, je účinok na žalúdok a tráviaci trakt ešte silnejší. ( je na strankach www.masaze-poprad.sk pod hlavičkou Prvá pomoc)

 Podľa činskej medicíny sa ošetruje pankreas a slezina ako jeden orgán.

Aku bod LP6 je najdôležitejší a najcitlivejší na dotyk. Leží na šírku troch prstov nad kotníkom nohy na vnútornej strane  ľavej aj pravej nohy. Nedotýkať sa v tehotenstve !!

Orgánové hodiny : 07:00-09:00

 Vrcholí činnosť žalúdka. Telo najlepšie spracováva prijatú potravu- je to teda najvhodnejší čas na jedlo s dostatočným množstvom vitamínov. Je veľmi dôležité konzumovať vitamíny práve v tomto čase. Je vhodné, aby bolo telo v teple, preto sa vyhýbame studenej sprche a kúpeľu. Je to ideálny čas na raňajky, keď telo je schopné absorbovať všetky potrebné výživné látky. Ak sa naraňajkujeme po 9.00 hodine, už to nie je také účinné. Žalúdok je

dobre prekrvený a má byť v teple. Nemali by sme konzumovať studené pokrmy, ako mliečne výrobky, vločky, surovú zeleninu, tropické plody. Teória, že by sme ráno mali jesť ovocie, nie je správna, pretože ovocie ochladzuje organizmus. Ak to robíme dlhodobo, vyhasíname si energiu žalúdka.